כל החומרים בבלוג עומדים לרשותך בחינם. הם מסודרים לפי נושאים בתפריט מימין, כדאי לגלול מלמעלה למטה על מנת לראות את כל האפשרויות

יום שלישי, 14 במרץ 2017

פייסבוק ומוות - שוב יש צורך בלעשות סדר בבלגן

אחרי הרעש בפייסבוק ובתקשורת בימים האחרונים לגבי פייסבוק ומוות, נראה שאני צריכה להגיב גם כאן ולא רק על הפוסטים עצמם בפייסבוק ובדף הפייסבוק של הבלוג

בקבוצת הפייסבוק "עובדות לא חשובות" פורסם פוסט ובו צילומסך לגבי מינוי איש או אשת קשר למורשת הדיגיטלית עם הכיתוב: 
"תמיד תהיתם מה יקרה עם חשבון הפייסבוק שלכם לאחר המוות? אז בפייסבוק כמובן חושבים על הכל מראש והם מאפשרים לכם להגדיר מבעוד מועד מיהו האדם שתרצו שינהל לכם את החשבון או לחילופין אם תעדיפו שהדף פשוט ימחק - במידה והנורא מכל יקרה".


נכון לרגע זה יש לפוסט כ-750 לייקים וכ-200 תגובות, ואני מעריכה שעניתי שם לעשרות מהן. 

  1. פייסבוק לא "חושבים על הכל מראש" - האפשרות למנות איש או אשת קשר למורשת הדיגיטלית בפייסבוק הושקה ב-2015 והגיעה לישראל באותה שנה
  2. הגדרה של אדם כאיש או אשת קשר למורשת הדיגיטלית לא הופכת אותו למנהל החשבון או הפרופיל. מי שמקבל את המינוי מקבל הרשאות מסויימות ומוגבלות בלבד, למטרות ספציפיות בלבד, שהוגדרו על ידי פייסבוק מראש. 
  3. צריך להבדיל בין פרופיל, דף וקבוצה. כאן מדובר על פרופיל בלבד והכותבת שרבבה פנימה את המילה דף בטעות. 
שאלה רווחת בתגובות היתה "איך פייסבוק יודעים שאתה מת?".
ובכן, כל אחד יכול לדווח לפייסבוק על כל אחד כמת. כשפייסבוק עוברת על הדיווח והוא נראה לה אמין, הפרופיל מונצח. אם כשהאדם עוד היה בחיים הוא מינה איש או אשת קשר למורשת הדיגיטלית, המינוי נכנס אז לפעולה. מעבר לכך אין קשר בין פרופילים מונצחים לבין מינוי איש או אשת קשר למורשת הדיגיטלית ולהיפך

כן, אני יודעת שזה מבלבל. בגלל זה יש את הפוסט: "פייסבוק ומוות - סדר בבלגן". 

הנה הפוסטים בבלוג הרלוונטיים לנושא: 


פוסט נוסף שקיבל תשומת לב הוא הפוסט של זיוה אפרים, אמו של טל אפרים, שנהרג בינואר השנה (עוד אופנוען בשם טל שנהרג על אופנוע...):  
"חברים, אני זקוקה לעזרתכם - מישהו/הם שיכול/ים לעזור מול פייסבוק להוריד את התכנים של הפרופיל של בני טל אפרים ז"ל. פניתי לפייסבוק במייל, בפקס, לטלפון לא עונים - מישהו כאן יש לו ניסיון עמם? השנים יעברו וטל איננו ואני רוצה מזכרת ממנו לתמיד. הם הפכו את הכרטיס שלו לחברים בלבד ולא ציבורי ושינו פונקציות. אודה לכם על חתימתכם על העצומה האישית שלי לקבל את התכנים שלו, כדי ליצור לחץ על פייסבוק - ליצור פוסט ויראלי ושיתופים לקבוצות מתאימות או בפרופיל שלכם - או פנייה לפייסבוק בעצמכם - ללחוץ על פיסבוק לשחרר את הפרופיל שלו. הפרטים בעצומה המצורפת https://www.atzuma.co.il/talefraim". 


זו סיטואציה עצובה שגורמת למשפחה לכאב נוסף. המשפחה של טל היא לא הראשונה - ובינתיים גם לא האחרונה - שנמצאת במצב הזה, עד שפייסבוק תשנה את המדיניות הבעייתית שלה בנושא. 
כן, צריך להילחם בפייסבוק כדי שתשנה את המדיניות שלה - אבל יש לה מדיניות קיימת בנושא, וצריך להכיר בה כנקודת התחלה: 

  1. כל אחד/ת יכול/ה לדווח לפייסבוק על כל אחד/ת כמת/ה. 
  2. ברגע שפייסבוק עוברת על הדיווח והוא נראה לה אמין (כל מה שצריך לעשות זה לצרף לינק להספד או מודעת אבל), הפרופיל מונצח, בלא התרעה מוקדמת. 
  3. לפרופיל מונצח אי אפשר להיכנס יותר, גם אם יש לך את שם המשתמש והסיסמה הנכונים וגם אם זה היה רצון המת/ה. 
  4. פרופיל מונצח הוא בלתי הפיך. אם האדם אכן מת, הפרופיל שלו/ה יישאר מונצח, נקודה (אם האדם חי ומדובר בטעות, אז הפרופיל כן יכול לחזור לקדמותו. אבל אם האדם אכן מת, הפרופיל יישאר כך). 
  5. כאמור כל אחד יכול לדווח לפייסבוק על כל אחד כמת, כולל זרים מוחלטים. זו לא זכות ששמורה לקרובי משפחה בלבד. כל אחד יכול להפוך כל פרופיל למונצח, ולכן ההמלצה שלי היא: אל תעשו את זה. אל תדווחו. אתם לא יודעים את ההשלכות של הפעולה שלכם. תשאירו את זה למשפחה. אם היא תרצה - היא תדווח בעצמה. 
  6. הזכות היחידה השמורה לקרובי משפחה מדרגה ראשונה היא האפשרות לפנות לפייסבוק בבקשה להסרת הפרופיל של המת. על מנת לממש את האפשרות הזו יש לספק תעודת פטירה והוכחת קרבה משפחתית. 
  7. תיאורטית, יש לפייסבוק מסלול מובנה בו ניתן לפנות בבקשה לקבלת תוכן מפרופיל של אדם שנפטר. אבל:
    א. אין אפשרות לבקש גישה לפרופיל.
    ב. אין אפשרות לבקש סיסמה לחשבון.
    ג. אין אפשרות לבקש שהפרופיל יפסיק להיות מונצח.
    יש כאמור אפשרות לפנות ולבקש עותק מהתכולה, אבל:
    א. הפנייה צריכה לכלול צו מבית משפט (ולא עצומה או פוסט ויראלי...)
    ב. כתוב במפורש שפייסבוק נענית לפנייה במקרים נדירים בלבד.
    ג. אני עוד לא שמעתי על מישהו שפנייה כזו שלו נענתה בחיוב. יכול להיות שעוד לא היה מקרה כזה, יכול להיות שמי שמצליח מחוייב לחתום מול פייסבוק על הסכם שלא יפרסם זאת בתקשורת, ויכול להיות שכן היו מקרים כאלו ולא שמעתי עליהם, אבל אני מניחה שאם כן זה היה עושה רעש תקשורתי. 
מבחינת משפחתו של טל אפרים הם כמובן חווים את הקושי הזה לראשונה - אבל מבחינת פייסבוק, זו לא הפעם הראשונה שהם נתקלים בפניות ממשפחות בנושא, ולמעשה הכלי של מינוי איש או אשת קשר למורשת הדיגיטלית פותח כדי לתת מענה בנושא. רשימת סיפורים אישיים ניתן לראות בפוסט הזה בבלוג


הנה הפוסטים בבלוג הרלוונטיים לנושא:



  • חוברת שהיא מדריך להתמודדות עם ההיבטים הדיגיטליים הנלווים למוות (להורדה בחינם) 
  • פייסבוק ומוות - סדר בבלגן



    • אמש שודרה בתוכנית "חי בלילה" כתבה בעקבות הפוסט של זיוה אפרים. עוד לא צפיתי בה כי לצערי כבר כשקראתי את הטקסט הנלווה אליה נתקלתי באי-דיוקים ובשגיאות ופרסמתי את התגובה הבאה. עדכון: צפיתי בכתבה ופרסמתי תגובה נוספת



      וואלה TECH ראיינו אותי עכשיו בנושא. שם הכתבה כבר יותר מדוייקת אבל קיבלה את הכותרת "למה פייסבוק מתעללת בזיוה אפרים שבנה נהרג בתאונת אופנוע לפני חודשיים?" שנותנת את הרושם השגוי כאילו שמדובר במשהו אישי. 

      אין תגובות:

      הוסף רשומת תגובה

      //