כל החומרים בבלוג עומדים לרשותך בחינם. הם מסודרים לפי נושאים בתפריט מימין, כדאי לגלול מלמעלה למטה על מנת לראות את כל האפשרויות

יום ראשון, 14 באפריל 2013

גוגל מציעה פיתרון חדש: ניהול חשבון לא פעיל

גוגל פרסמה בבלוג שלה ב-11/4/13 פוסט שיצר אדוות רבות, על שירות חדש שהיא משיקה: ניהול חשבון לא פעיל. הרחבה אפשר למצוא כאן, בתמיכה הכללית של גוגל, תחת "חשבונות משתמש".

השירות מאפשר למשתמש בשירותיה לקבוע לגבי כל אחד ואחד מהחשבונות שלו בשירותי גוגל (בלוגר, ג'ימייל, גוגל פלוס, פיקאסה, יוטיוב), מה היה רוצה שיקרה איתם במידה ויקרה לו משהו: האם ירצה שהחשבון ימחק, האם לתת לבן משפחה או חבר טוב גישה לחשבון ואם כן אז למי, ומהם פרטי יצירת הקשר עם אותם האנשים (עד עשרה) שיקבלו גישה לחשבון.

הפעלת השירות לא חייבת להיות רק כתוצאה ממשהו סופי כמו מוות, אלא גם ממשהו זמני כמו אובדן זיכרון, תאונה, מחלה, נכות, פציעה, או כל דבר אחר שעלול לגרום לנו לא לזכור את הסיסמה לחשבון שלנו, או לא להיות מסוגלים לתפעל אותו.  

שירותים כאלה הוצעו עד היום בשפע - אבל לא על ידי הספקיות עצמן, אלא על ידי חברות חיצוניות המתמחות בשירותי ניהול עיזבון דיגיטלי או מורשת דיגיטלית. רשימה חלקית שלהן נמצאת בפוסט לנהל את העיזבון הדיגיטלי. גוגל היא ספקית השירות הראשונה שמציעה פתרונות כאלו בעצמה. 

יש הבדל בין לאפשר למשתמש לבחור ולהחליט בעצמו מה יעשה עם הנכסים הדיגיטליים או הוירטואליים שלו אחרי מותו - שירות שראינו עד עכשיו כאמור רק בחברות המתמחות בפתרונות לניהול נכסים כאלו, לבין מדיניות הספקית מה יעשה עם הנכסים הדיגיטליים או הוירטואליים של המשתמש אחרי מותו, מבלי שהוא בחר או החליט על כך - שהיא המדיניות שראינו עד היום (דוגמאות רבות יש בפוסט המדריך הטכני), וגוגל היא הראשונה שפורצת כאן גבולות חדשים.

גוגל כותבים על השירות שלהם:
מה תרצה שיקרה עם התמונות, הודעות הדוא"ל והמסמכים שלך כשתפסיק להשתמש בחשבון? Google נותנת לך את השליטה.
ייתכן שתרצה לשתף את הנתונים שלך עם חברים או בני משפחה מהימנים, או שתרצה שהחשבון יימחק לחלוטין. ישנם מצבים רבים שעלולים למנוע ממך גישה לחשבון Google או שימוש בו. לא משנה מה הסיבה, אנו נותנים לך את האפשרות להחליט מה יקרה לנתונים שלך. 
באמצעות ניהול חשבון לא פעיל, תוכל להחליט האם וכיצד יטופל החשבון שלך כאשר הוא לא יהיה פעיל, מה יקרה לנתונים שלך ומי יקבל התראה.
גוגל מציעה לכל משתמש להגדיר לגבי כל חשבון, מהו פרק הזמן שהוא מקציב לחשבון הזה עד שיוגדר כלא פעיל: שלושה חודשים, חצי שנה, תשעה חודשים, שנה, 15 חודשים או 18 חודשים. הספירה מתחילה מהכניסה האחרונה שלך לחשבון: 
אתה מגדיר פרק זמן קצוב לתפוגה, שלאחריו ניתן לסווג את חשבונך כבלתי פעיל. פרק הזמן הקצוב לתפוגה מתחיל עם הכניסה האחרונה שלך לחשבון Google שלך.
ובמסך הבא:

גוגל מסבירה שהיא מודדת פעילות בכמה פרמטרים: כניסות לחשבון (הקלדת שם משתמש וסיסמה), שימוש באפליקציית ג'ימייל בטלפון הנייד ושימוש בדיווחי מיקום (check-ins) באנדרואיד. 

לאחר שפרק הזמן שהקצבת להגדרת החשבון כלא פעיל יעבור כמעט לחלוטין, תקבל התרעה גם באמצעות סמס וגם באמצעות מייל שיישלח לכתובת המייל החלופית (אותה הכתובת שבאמצעותה ניתן לשחזר את סיסמת הכניסה לחשבון גוגל אם נשכחה), שמיידעת כי בקרוב החשבון יוגדר כבלתי פעיל, וההנחיות שהגדרת מראש ייכנסו לתוקף. ההתרעה מאפשת לך להיכנס לחשבון באופן יזום ולמנוע את ההפעלה, אם לא מדובר ב"דבר האמיתי". 
ניהול חשבון לא פעיל יודיע לך באמצעות הודעת דוא"ל או טקסט לפני סיום תקופת הזמן הקצוב לתפוגה.  
 ובמסך הבא:

אם בחרת שהחשבון יימחק, הוא יימחק לחלוטין, כולל כל מה שפרסמת באמצעות חשבון זה באופן פומבי:
אם תרצה, תן הוראה ל-Google למחוק את החשבון שלך בשמך.
 ובמסך הבא:

גוגל מציעים להגדיר אנשי קשר לאחת משתי מטרות: כדי להודיע להם שהחשבון הפך ללא פעיל, או כדי לאפשר להם גישה לתכניו. אם בחרת לאפשר לאדם מסוים או לכמה אנשים גישה לתכני החשבון, תצטרך לספק לגוגל גם כתובת מייל שלהם וגם מספר טלפון שלהם, כדי שלא יהיה חשש שהמידע נופל לידיים הלא נכונות (אם חשבון המייל של החבר או בן המשפחה נפרץ, למשל).
הוסף אנשי קשר מהימנים שיש ליידע אותם כשלא תשתמש עוד בחשבונך. תוכל גם לשתף איתם נתונים, אם תרצה.
 ובמסך הבא: 

בזמן הגדרת אנשי הקשר ככאלו הם לא יקבלו על כך הודעה - זה תלוי במשתמש האם הוא מיידע אותם לגבי התפקיד החדש שלהם או לא. גוגל תיצור איתם קשר רק כשההנחיות לגבי החשבון הלא פעיל ייכנסו לתוקף.

אם בחרת רק ליידע אותם, המייל ייראה כך: 
John Doe (john.doe@gmail.com) instructed Google to send you this mail automatically after John stopped using his account.
Sincerely,The Google Accounts Team
אם בחרת גם לתת לו/הם גישה לתכני החשבון, המייל מגוגל ייראה כך: 
John Doe (john.doe@gmail.com) instructed Google to send you this mail automatically after John stopped using his account.
John Doe has given you access to the following account data:
+1s 
Blogger
Drive 
Latitude 
Mail 
Picasa Web Albums 
YouTube 
Download John's data here
Sincerely,The Google Accounts Team

שימו לב: בניגוד לפתרונות שמציעות חברות שירותי ניהול העיזבון הדיגיטלי או המורשת הדיגיטלית, גוגל לא תיתן לאנשי הקשר הנבחרים את סיסמת הכניסה לחשבון - ובכך אפשרות להשתמש בו - אלא רק אפשרות להוריד את המידע. 

כשהייתי בלונדון באוקטובר 2012 באי-כנס "יום המוות הדיגיטלי", קראתי לדיון שיזמתי: מה ניתן לעשות שעדיין לא נעשה? ומה שהצעתי היה בדיוק זה: להעביר את הטיפול מחברות חיצוניות לספקיות עצמן.

הפיתרון שהצעתי היה שכמו שהרשמה לשירות אינטרנטי מחייבת סימון V בתיבה שמאשרת שקראנו את תנאי השימוש, ובלעדי הסימון הזה אי אפשר להצטרף לשירות, שמיד לאחריה תופיע תיבה נוספת שגם אותה נהיה חייבים לסמן, ובה נתייחס למה היינו רוצים שיקרה עם החשבון הזה אחרי מותנו. כמו שמדי פעם אנחנו מתבקשים לאשרר את הסיסמה או לקבוע חדשה, שמדי פעם נצטרך לאשרר את החלטתנו. הפוסט המפרט את האי-כנס נמצא רק בבלוג שלי באנגלית: My notes during Digital Death Day 2012

אני שמחה לראות שגוגל לוקחים צעד ענק בכיוון הזה ומציעים את הפיתרון "בתוך הבית" - אבל זה שזה לא חובה אלא רשות, הופך את זה לטוב אבל לא לטוב מאוד. 


תודה לאנשים הרבים ששלחו לי את הלינק למדיניות החדשה של גוגל כשהתפרסמה, ובמיוחד לפול סולומון, מנהל התקשורת ומערך הדוברות של גוגל ביוון ובישראל, שבאדיבותו שלח לי את הלינק מיד לאחר שהתפרסם לראשונה. 

כתבתי פוסט נפרד ובו מחשבותי על השירות הזה

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.